U Centru poslovne izvrsnosti Agencije za razvoj općine Tešanj, u petak, 19.03. 2021. godine je počela obuka za rad u programu SolidWorks koja se realizuje u okviru projekta «FAB LAB»,  za čiju implementaciju je zadužena Agencije za razvoj općine Tešanj. 

SolidWorks pokriva kompletan proces dizajna – od konstrukcije i validacije do tehničke komunikacije i upravljanja podacima. Prednost SolidWorks-a je prije svega jednostavnost korištenja i za razliku od sličnih CAD alata, vrlo je intuitivan i zahvalan za korištenje. 

Polaznici obuke iskazuju veliki nivo zainteresovanosti i zadovoljstva predmetnom obukom. Predavač je mr.Adi Pandžić, a prema riječima prof.dr.Ismara Alagića polaznici obuke će u  trajanju od 60 sati ovladati osnovnim znanjima i vještinama u radu sa SolidWorksom, a imat će priliku stečeno znanje i testirati korištenjem 3D printera i 3D skenera. Obuku pohađa 9 polaznika.

Ova aktivnost je dio projekta „FAB LAB“ koji  je podržan u okviru EU4Business projekta u Bosni i Hercegovini. 

EU4Business potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj, s ciljem jačanja ekonomije BiH. Projekat vrijedan 16,1 miliona eura zajednički provode GIZ, ILO i UNDP od aprila 2018. do marta 2022. godine, a finansiraju ga Evropska unija sa 15 miliona eura i Savezna Republika Njemačka sa 1,1 miliona eura. EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH, koje podržava SR Njemačka. Za više informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba